Reinigen Datacenter

Computerruimtes worden veelal niet opgenomen in het reguliere schoonmaakpakket. Dat is op zich logisch, omdat er kostbare en gevoelige apparatuur staat die men liever niet aan een willekeurige schoonmaker met een emmer sop toevertrouwt. Toch kunnen de ruimtes op den duur zodanig vervuilen dat dit storingen oplevert voor zowel de opgestelde apparatuur als de mensen die in de zalen aan het werk zijn.

Hoe kunnen we dit met minimale overlast oplossen?

Reinigen datacenter

Reinigen van Datacenter

Computerruimtes worden veelal niet opgenomen in het reguliere schoonmaakpakket. Dat is op zich logisch, omdat er kostbare en gevoelige apparatuur staat die men liever niet aan een willekeurige schoonmaker met een emmer sop toevertrouwt. Toch kunnen de ruimtes op den duur zodanig vervuilen dat dit storingen oplevert voor zowel de opgestelde apparatuur als de mensen die in de zalen aan het werk zijn. Hoe lossen we dit op?

Wij hebben als Corocor niet alleen de mogelijkheden de Serverruimte te reinigen maar ook de (Server)-racks hiervoor hebben wij de beschikking over ESD veilige vacuumcleaners, ESD veilige kleding,schoeisel als ook ionisatiepistolen voor het veilig reinigen van pcb’s en andere materialen, door middel van de ionisatie wordt er voorkomen dat het oppervlak weer stofdeeltjes aantrekt.

Niet tijdig uitgevoerd onderhoud

De behoefte dergelijk werk uit te voeren, kan voortkomen uit niet tijdig uitgevoerd onderhoud. Het komt echter ook vaak voor dat specialistische reiniging inwendig noodzakelijk is nadat er door een verbouwing veel bouwstof in de data-centerapparatuur terecht gekomen is. In dat geval kan door reiniging schade vanwege uitval worden voorkomen. Na het nodige label- er markeerwerk met behulp van brady’s wordt de betreffende computerapparatuur door Corocor ’s Technici losgekoppeld en vervolgens buiten de serverruimte gedemonteerd. Hierbij worden onder meer de schijven, voedingen en ventilatoren uit de machines gehaald. Vervolgens wordt het geheel met ESD veilige apparatuur gereinigd, waarna alles weer op de oorspronkelijke locatie wordt herplaatst.

In de racks of patchkasten wordt vervolgens de bedrading weer correct aangesloten. Omdat veel apparatuur tijdens kantoortijd niet uit kan, komt het regelmatig voor dat dergelijk werk in de weekenden of avonduren wordt uitgevoerd.

ESD – Electro Static Discharge

Naast het voorkomen van vervuiling is periodiek schoonmaakonderhoud van datacenters door specialisten een must. Dit dient te gebeuren door medewerkers die zijn geschoold en ervaring hebben met dit soort werkzaamheden. Naast VCA- en inhoudelijke trainingen wordt er bij Corocor doorlopend aandacht besteed aan het voorkomen van elektrostatische ontlading . Zo dragen de specialisten zogenaamde ESD kleding en schoenen , wordt er altijd gewerkt met ESD stofzuigers en hulpmaterialen. Om schade die kan voortvloeien uit het morsen van water te voorkomen, wordt er in de computerruimtes uitsluitend gewerkt met klamvochtige doeken en vlakmoppen. Door het gebruik en krassen in de vloer loopt de antistatische werking van de vloer langzaam terug. Als de vloeren geschrobd moeten worden gebeurt dit met een soort alcohol die gesprayd wordt. Daarna wordt het vuil met droge vlakmoppen opgenomen zodat de vloer snel droog is en er een matglans waslaag kan worden aangebracht. Onze was repareert en ondersteunt de ESD-geleidende eigenschappen van de vloer, voorkomt hechting van vuil en geeft de vloer bovendien een verzorgd uiterlijk. Voor en na het conserveren van de vloer kan de doorgangsweerstand worden gemeten. Wie er voor kiest deze metingen regelmatig uit te laten voeren krijgt goed inzicht in de toestand en de ontwikkeling van de vloer.

Frequentie van schoonmaken

Hoe vaak een data/servercenter moet worden schoongemaakt, is sterk afhankelijk van het gebruik. Stel dat het gaat om een datacenter met entree, kantoren, loading bay, toiletten en dergelijke. In een dergelijke faciliteit dient dan onderscheid te worden gemaakt tussen de verschillende ruimtes. Waar dan de kantoren en toiletten regelmatig gereinigd dienen te worden kan een gemiddelde computervloer al goed onderhouden worden door deze 1x per 14 dagen te wissen en 1x per 28 dagen klamvochtig te moppen met een ESD reinigingsmiddel.

Wij komen nu wel in computerruimtes waar jaren niet is schoongemaakt en waar zich onder de vloeren veel puin en afval bevindt. Anderzijds komen wij ook wel vloeren tegen die elke maand compleet worden gestript en opgeblokt wat ook weer niet nodig en weggegooid geld is.

Onderhoudsprogramma’s

In alle situaties is het verstandig om te komen tot een onderhoudsprogramma op maat. Dat wil zeggen dat de schoonmaak niet alleen vakkundig wordt uitgevoerd, maar ook met een realistische frequentie afgestemd op gebruik van betreffende verschillende ruimtes zodat zowel de medewerkers als de opgestelde apparatuur optimaal kan functioneren.

Direct Contact