Robotisering in de schoonmaak

In deze blog deel ik als directeur van Corocor graag de ontwikkelingen die ik om me heen zie met u. Vooral ontwikkelingen die een rechtstreeks effect hebben op de bedrijfstak Technische Reconditionering of op mijn onderneming Corocor in het bijzonder hebben mijn aandacht.

Deze week ben ik geinspireerd geraakt door een aantal mooie innovaties van Friese bedrijven op het gebied van schoonmaak en schets daarbij een tijdsbeeld van automatisering in de schoonmaak in een breder geheel.

Reacties zijn van harte welkom!

Heb jij al een robot? Het zou zomaar een vraag tijdens een feestje kunnen zijn.

Robots in de schoonmaak

Automatisering in de schoonmaak

Een halve eeuw geleden was dit nog een absurde vraag. Met de invoering van de computer in ieder huishouden werd de gedachte aan een robot weliswaar als ver-van-mijn-bed gezien, maar ook niet totaal onvoorstelbaar. In 1997 introduceerde Electrolux de eerste robot stofzuiger. De automatisering in de schoonmaak was begonnen.

Een robottuinman
In 2002 werden modellen robotstofzuigers ontwikkeld die ook nog konden dweilen. Inmiddels zie ik bij trotse tuinbezitters wel eens een robottuinman op het groene gazon: de automatische grasmaaier.

Boris pakt een kopje
Wanneer komt er een robot die mijn vaatwasser kan inruimen en mijn was kan ophangen, zul je je afvragen. Ik zal je vertellen: die is in ontwikkeling. Het vraagt heel wat nauwkeurigheid en coördinatie om een robot kopjes, bestek en borden te laten oppakken en in een machine te plaatsen. Als de robot is gevonden die dit kan, dan is er waarschijnlijk geen houden meer aan. In Engeland is vijf jaar gesleuteld aan robot Boris die een kopje met vijf vingers kan oppakken en zonder breken weg kan zetten.

Nooit meer een plasje op je nieuwe kleed
De robotisering gaat nog verder, want zelfs je huisdier kan een robot zijn. Bij Sony is AIBO geboren, een elektronische hond. Een voorbeeldig beest dat nooit een plasje op je nieuwe kleed zal doen en dat je altijd kunt vertrouwen bij je kinderen.

Veiligheid door robotisering

Natuurlijk is het bedrijfsleven enorm gebaat bij de robotisering. Gevelreiniging van een wolkenkrabber is een stuk minder gevaarlijk als je dit kunt laten uitvoeren door een robot in plaats van door je altijd vriendelijke werknemer. De Gevelborstel bijvoorbeeld reinigt onder andere het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen met een enorme borstel die gemonteerd is op iets wat lijkt op een vorkheftruck.

Ook het schoonmaken van windmolens valt in deze categorie van veilig werken. Want zeg nu zelf: je zou er niet graag je beroep van maken om zo'n toren te bestijgen. Het bedrijf Vlietstra uit Friesland bouwde zelf een windmolen robot. De Magntrac klimt omhoog met rupsbanden die zijn volgeplakt met magneten. Hoe inventief kun je zijn?

Ook een robot bij Corocor?

Als directeur van Corocor aanschouw ik deze ontwikkelingen en vraag mij af wat een robot in de wereld van brandschade voor Corocor kan betekenen. Als jij een goed idee hebt, nodig ik je van harte uit om mij op de hoogte te brengen!

Met een hartelijke groet,

Rob

Direct Contact